Mai ebédünk: Harcsa "erõleves", baconös-tejfölös harcsapaprikás galuskával

2012-05-03

sponsored links


Legnagyobbikom még vasárnap vagy hétfõn fogott egy harcsát, de mert nemrégen volt hal, így azt tisztítva, felpucolva eltettük a 0 fokos rekeszbe. Az este, - mert elfogyott minden fõznivaló - kigondoltam, hogy ma az lesz ebédre. Reggel Legkisebbikem persze rákezdett, hogy ez kész kitolás, mert Õ utálja a halat is, még a szagát se bírja, és én meg folyton olyanokat fõzök, amit nem szeret. Na most légy okos Domonkos! Halat kell fõzni, mert nem lehet a végtelenségig tárolni, de úgy kell elkészíteni, hogy mindenki megegye. Aztán eszembe jutott, hogy régebben fõztem egy baconös-tejfölös harcsapaprikást, ami emlékezetem szerint nagy sikert aratott, hát úgy döntöttem ma az lesz, és hogy még inkább kedvében járjak a családnak, ma galuskát fõztem hozzá. 

De a hal csontjait sem akartam kidobni, ezért ugyanúgy mint múltkor "erõlevest" fõztem belõle, amit jó egy órai fõzés után nagyon finom szûrõn szûrtem át, de most csak apró tésztát fõztem bele. 

A harcsapaprikás hozzávalói: 25 dkg szeletelt bacon, 1-2 evõkanál olaj, 3 kisebb fej hagyma, 2 hegyes erõs paprika, 1 paradicsom, 1 harcsa bõr és szálka nélküli filéje, só,  2,5 fehér kanál fûszerpaprika, 7-8 dl forró víz. A habaráshoz: 4-5 evõkanál 20 %-os tejföl, 1-2 dl hideg víz, 1,5 evõkanál rétes liszt. 
Az elkészítés menete megegyezik a régebben leírtakkal, elõször szalonna, aztán hagyma, zöldpaprika, paradicsom, hal, só, fûszerpaprika víz, végül habarás. Most a piros arannyal történõ pácolás elmaradt lányos zavaromban, de így is nagyon finom lett a végeredmény.

A galuska hozzávalói: 3 db "S"-es tojás, egy jó nagy kupac rétes és finom liszt vegyesen, hideg víz.
A tojásokat elkevertem kevés vízzel, aztán beleöntöttem a rétes és finom lisztbõl is egy-egy jó nagy kupacot. Fakanállal kevertem, közben hideg vizet adagoltam hozzá addig, míg kissé lágy tésztát kaptam. Forrásban lévõ, sós-olajos vízbe szaggattam,  galuskaszaggatóval. (Olyan szaggatóm van, amin kis tartályba kell önteni a tésztát és azt huzigálni a lyukak fölött.) Amikor a tészta feljött a víz tetejére, hagytam pár másodpercig fõni, aztán tálba szedtem. Mindegyik adagra öntöttem egy pici olajat, hogy ne ragadjon össze. Régebbi blogomban az arányok is pontosabban szerepelnek, és mosogatási tanács a galuskaszaggatás utánra :D!



Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2012/05/mai-ebedu...

sponsored links

Keres?s